Colinde, colinde…

Ultima  săptămână de școală a fost doldora de colinde. Ne-am dus pe la prietenii nostri de la clasele I C, a II-a B sau de la  clasele O . Am fost răsplătiți cu dulciuri și aplauze.

Astazi, 21 decembrie 2012, i-am colindat pe părinții și bunicii noștri,  ne-am pus dorințe pe hârtie,  am făcut analiza comportamentului nostru din acest semestru. Știm ce schimbări avem de făcut, am așternut pe coli gânduri din care reies argumente pentru întrebarea  “De ce ne plac sărbătorile de iarnă?”.

Cel mai frumos lucru a fost cel în care, ca urmare a tragerii la sorți, ne-am făcut cadouri unii altora. Simbolic, făcând acel exercițiu de pregătire a unui lucru făcut de mânuțele noastre la care am adăugat ceva dulce sau util jocului, am arătat din plin faptul ca școala este anticamera vieții.

Fiindcă două săptămâni  învățătoarea noastră a purtat o mâna dreaptă în gips,    deoarece nefiind cuminte deloc și-a rupt-o, astăzi am avut voie să  ne punem semnătura pe  învelișul rigid. A fost răsplata pentru că doamna a scris foarte frumos cu mâna stângă pe tablă. La catalog însă, la carnetele de elevi, a avut ajutoare de nădejde pe Georgiana, Iasmina, Ștefania.

Vacanța de iarnă a  început bine, cu o porție de  tăvăleală în zăpada așternută proaspăt în curtea școlii. Până pe 14 ianuarie, vom fi lângă familie, ne vom bucura de  mult timp liber, vom face muuuuullllteeeeeeeeee! Tuturor … “Sărbători fericite și La multi ani!”


Moș Crăciun există!

Iarnă grozavă. Gerul sfâșie obrajii copiilor, vântul șfichiuie crengile copacilor încărcați de omăt bătucit.Pornim spre Răcăciuni, satul în care, într-o școală micuță învață copii. Sunt “Copiii de lângă noi” așa cum spune titlul proiectului educațional pe care-l derulăm de mai mulți ani. Ajunși acolo , ne întîmpină o clasă primitoare, împodobită de mânuțele unor copii inimoși, conduși de o dăscăliță cu har . Steluțe, îngerași, fulgușori, ghetuțe, lumânărele, ghirlande, clopoței atârnă cuminți în brad, pe pereți, pe sfori. Când am intrat, ochii le străluceau de bucurie.  Au început să curgă cântările. În aerul cu miros de colinde se auzea clinchetul clopoțeilor de la gâtul renilor. Cântul a încremenit pe buze când, după câteva bătăi în ușă, a intrat cu sacul plin..Moș Crăciun.

Învățătoarea gazdă , Emilia  Roșeț a opinat ” Ca în fiecare an, moșul  de la Școala Gimnazială “Spiru Haret” nu s-a speriat de  frig, nisnsoare și nămeți și ne-a vizitat. Ca o soră mai mare, școala prietenă și parteneră ne-a ajutat să avem aceeași uniformă, ne-a dăruit dulciuri și, cel mai important, cărți, pe care unii dintre noi chiar nu  și le permit.Mulțumim  părinților clasei a III a A, copiilor -elevi ai doamnei învățătoare Clemansa Măucă care au făcut posibil acest parteneriat.”

În timpul stat la Răcăciuni, ne-am îmbogățit. Am aflat “Povestea florii Crăciunului”, am aflat cum se pregătesc  turtele- Scutecele Lui Iisus- cu nucă sau cu julfă. Elevii ne-au încântat cu  partitura inedită  a cântecului de stea, ne-au prezentat  căprița cu care o sa umble la Anul Nou . Ne-au înmânat lucruri făcute de ei . Au fost momente de  înălțare spirituală, de împlinire, de bucurie. Punând o mână sub obraz,  avem răspunsul la întrebarea “Ce-am făcut eu oare azi?”….. UN BINE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Un nou inceput

Am incercat sa facem spatiu pentru munca noastra si am reusit! De astazi o sa postam aici  tot ceea ce facem!


Salut lume!

Bun venit pe WordPress. Acesta este primul tău articol. Îl poți edita sau șterge, iar apoi poți începe „blogging-ul”!


La multi ani , Romania! La multi ani , romani!

Pentru noi, Ziua Nationala a Romaniei este prilej de  bucurie. În data de 28 noiembrie 2012, 47 de elevi au participat la activitatea extracurriculară „La multi ani , Romania! La multi ani , romani!” organizată pentru marcarea evenimentului . Activitatea a avut loc la Sala de activitati,  impreuna cu  elevii clasei a VII-a A, cinsotiti de profesoarele Mariea Petric si  Valerica Cristea. Am  poposit in lumea povestilor , poeziilor si cantecelor al caror continut vizeaza acest moment istoric. Am dramatizat, am desenat, am scris texte, am  parcurs istoria de la Burebista si pana la 1 Decembrie 1918 si nu numai.

Obiectivele acestei activităţi au fost: marcarea importanţei zilei de 1 Decembrie în istoria românilor, stimularea şi valorificarea interesului elevilor faţă de istoria ţării, dezvoltarea sentimentului de patriotism şi mândrie naţională.

Etapele activităţii:
1. „Deşteaptă-te, române!” – scurtă incursiune în istoria imnului naţional al României;
2. „Fapte, nu vorbe: Marea Unire din 1918 (despre importanţa istorică a unirii din anul 1918);
3. „Mitul Naţional. Contribuţia artelor la definirea identităţii naţionale” (prezentarea a prilejuit şi o scurtă incursiune în istoria drapelului naţional al României);
4. „Cântecele Neamului Românesc”- ” Clopotul reintregirii”;

5.ConcursulInvata despre romani de ziua Romaniei”.

Participarea la concurs a fost individuală. Întrebările concursului au fost grupate în cinci categorii:

  1. Istorie: „Marea Unire de la 1918 – Un vis românesc împlinit”
  2. Geografie: „Descoperă România!”
  3. Religie: „Sfântul Andrei, protectorul României”
  4. Literatură: „Idealul Unirii în literatură”
  5. Arte: „Mitul Naţional. Contribuţia artelor la definirea identităţii naţionale”

Ne-am simtit bine!