Ziua Națională-prilej de manifestare a bucuriei

Plecând de la vorba lui Nicolae Iorga, “Un popor care nu își cunoaște istoria este ca un copil care nu își cunoaște părinții”,am marcat pe 28 noiembrie, în avans, Ziua Națională a României. Aceasta, în cadrul unei activități de voie bună în care copiii,  au lucrat impreuna la niste proiecte, au  redat hora unirii  confecționând păpușele tricolore din lână,  au scris poezii și proză, au cântat și s-au bucurat, creând momente  prin care și-au demonstrat nu doar talentele, ci și cunoștințele despre semnificația Zilei de 1 Decembrie și mândria, de ce nu, de a fi români.

Prin proiect s-a urmărit dezvoltarea și întărirea pentru copii, de la vârste fragede, a sentimentului de dragoste față de valorile tradiționale românești, față de țară și identitate națională

 


Despre moși

Binecunoscutul moș Nicolae care aduce daruri copiilor cuminți, după ce de-a lungul vieții, și-a arătat mărinimia sufletească pentru cei pe care i-a călăzuit pe calea dreptei credinței, are, în tradițiile românești, atribuții străine de statutul său ierarhic:

* apare pe un cal alb, aluzie la prima zăpada care cade la începutul iernii;

* păzește Soarele care încearcă să se strecoare pe lânga el pentru a lăsa lumea fără lumină și căldură;

* este iscoada lui Dumnezeu pe lângă drac;

* ajută văduvele, orfanii și fetele sărace la măritat;

* este stăpânul apelor și salvează de la înec corăbierii;

* apără soldații pe timp de război, motiv pentru care este invocat în timpul luptelor.

În nopțile marilor sărbători, când se deschide cerul pentru o clipă, oamenii pot să-l vadă stând la Masa Împărătească în dreapta lui Dumnezeu. Moș Nicolae împarte astăzi, asemănător lui Moș Crăciun, daruri celor mici. Mai veche este însă tradiția pedepsirii copiilor neascultători cu nuielușa lăsată în încălțările lor în noaptea de 5/6 decembrie. Ziua de 6 decembrie încheie ciclul de sărbatori și practici magice, dedicate în special lupilor și spiritelor morților-strigoi, început la mijlocul lunii Noiembrie (Filipii de Toamnă, Ovidenia, Lăsatul Secului de Crăciun, Noaptea Strigoilor și Sântandrei) și încheiat la începutul lunii decembrie.