Unire-n cuget si-n simtiri

              

Ca in fiecare an, pe 24 Ianuarie, elevii  clasei a III-a A, au sarbatorit Unirea Principatelor Romane, infaptuita in anul 1859.  Activitatea  a avut drept scop ideea de unitate nationala, de cultivare a sentimentului patriotic, inca de la varste fragede, a sentimentului de  mandrie nationala, conform vorbelor marelui domnitor Alexandru Ioan Cuza, infaptuitorul Unirii, -”Sa respectam si sa impunem respect cat suntem, iar atunci când nu vom mai fi, sa fim regretati”.

Intr-un cadru festiv,  elevii au prezentat, in fata bunicilor, parintilor si fratilor mai mici,  momente cultural – artistice. Colajul de cantece, dansuri,  scenete avand ca subiect Unirea Principatelor Romane a curs firesc, inaltator. Hora Unirii a prins viata, maturii  alaturandu-se copiilor.

Tot in cadrul acestei activitati, a avut loc un concurs interactiv „Ce stim despre Unire?”. Creta a punctat locul Europei, Principatelor si imperiilor  jinduind a  le supune.  Elevii au  constientizat slabiciunea in fata marilor puteri de unii singuri, au expus motivele pentru care “In Unire sta puterea”, au analizat  discursul lui Kogalniceanu  adresat lui Alexandru Ioan Cuza :”Prin inalţarea ta pe tronul lui Stefan cel Mare, S-a înnlţat insasi naţionalitatea romană… Alegandu-te pe tine Domn… am voit să aratam lumii ceea ce toată tara doreşte: La legi noi, om nou. O Doamne! Mare si frumoasa iti este misia. … Fii dar omul epocei; Maria Ta, ca Domn, fii bun, fii bland; Fii bun mai ales cu aceia pentru care mai toţi domnii trecuţi au fost nepasatori sau rai. … Fa dar ca Domnia Ta sa fie cu totul de pace si dreptate” , dar si semnificatia cuvintelor domnitorului  “ Sa dea Dumnezeu sa-i fie tarii mult mai bine fara mine!” atunci cand a fost silit sa abdice si sa plece in exil.

Proiectia PPT-ului a avut menirea de a reactualiza momentele excursiei tematice de la Iasi de la finele anului scolar trecut,  cu popasuri la Trei Ierarhi, Ruginoasa.

Clemansa Mauca a afirmat ca nimic nu este  intamplator si inutil atunci cand  facem cunostinta cu modele, iar  Murariu Varvara,  Irina Orzata si Ciprian Pintilie  au apreciat importanta faptului de a fi impreuna intr-un demers didactic sau extracurricular.

 

     

 

 

 

 

 

 

 

        

 

 

 

 

 

 

 

 


Rezultate Comper etapa I

Prezenta noastra la Concursul National Comper la cele doua discipline   comunicare si matematica  a fost  una in care  ne-am dorit sa  fim la inaltime. Subiectele nu au fost facile, ne-am concentrat  si  am obtinut urmatoarele  rezultate:

Limba  si literatura romana

BIBIRE RARES GEORGE                   - 100 puncte

BOBOC ANAMARIA                         - 100 puncte

ORZATA YASMINA RALUCA           - 100 puncte

PRISACARU GEORGIANA                – 97 puncte

SANDU STEFANIA ALEXANDRA     – 96 puncte

SLADARU ALEXANDRU                   - 92puncte

PINTILIE LUCA DIMITRIE               - 90 puncte

BURCA IASMINA ELENA                –  87 puncte

ANDREI RALUCA                             – 83  puncte

GHERMAN IOAN ALEXANDRU     - 80 puncte

GHINEA STEFANIA GABRIELA       –  76 puncte

MARDARE IOANA                           -67 puncte

MARE PAUL COSMIN                     - 55 puncte

 

Matematica

Boboc Anamaria -  97 puncte

Pintilie Luca – 97 puncte

Sladaru Alexandru – 97 puncte

Bibire Rares – 94   puncte

Burca Iasmina – 93 puncte

Prisacaru Georgiana  – 93 puncte

Sandu Stefania  – 93 puncte

Mardare Ioana – 86 puncte

Orzata Yasmina- 76 puncte

Ghinea Stefania – 70 puncte

Gherman Alexandru- 69 puncte

Mare Paul- 68 puncte

Andrei Raluca – 66 puncte

 


Eminescu -simbolul nostru

Nu e nevoie de prea mult ca să simți românește. Pentru poetul nostru național cea mai mare onoare este sa nu fie dat  uitării. Deși abia ne-am întors din vacanță, 15 ianuarie  a fost ziua pe  care ne-am  oferit-o pentru a-l pătrunde mai bine pe LUCEAFĂR.

Am trecut în revistă viața,  activitatea literară și  publică. Ne-au revenit pe buze Scrisoarea a III-a,  Revedere, Ce te legeni, Somnoroase păsărele, La mijloc de codru… etc. Am ascultat capodopera soților Doina si Ion Aldea Teodorovici ca fond muzical al unui minunat PPT. Am auzit vocea calda a lui Nicu Alifantis  care ne spunea O, ramâi, dar si sunetele dela Sara pe deal, Pe lângă plopii fără soț sau Dorința. Mai apoi, doamna învățătoare ne-a citit Borta vântului prilej cu care am învățat sa nu ne lăsăm păcăliți, că lăcomia  este drumul către pieire, că Dumnezeu nu iubește minciuna, bataia de joc, furtul. Melissa ne-a încântat iarăși cu harul ei de a reproduce desene, fotografii executând portretul poetului. Noi am încercat să facem același lucru și,  pe o pagină, să redăm o secvență din textul audiat. Acasă  am lucrat jurnalul triplu . Toate aceste lucruri muncite de noi le vom aduna într-o cărticică a zilei.

Ne-a părut rău când soneria a  anunțat sfârșitul orelor, dar cum Eminescu nu se studiază doar în această zi avem tot timpul din lume la

dispoziție.

.