Unire-n cuget si-n simtiri

              

Ca in fiecare an, pe 24 Ianuarie, elevii  clasei a III-a A, au sarbatorit Unirea Principatelor Romane, infaptuita in anul 1859.  Activitatea  a avut drept scop ideea de unitate nationala, de cultivare a sentimentului patriotic, inca de la varste fragede, a sentimentului de  mandrie nationala, conform vorbelor marelui domnitor Alexandru Ioan Cuza, infaptuitorul Unirii, -”Sa respectam si sa impunem respect cat suntem, iar atunci când nu vom mai fi, sa fim regretati”.

Intr-un cadru festiv,  elevii au prezentat, in fata bunicilor, parintilor si fratilor mai mici,  momente cultural – artistice. Colajul de cantece, dansuri,  scenete avand ca subiect Unirea Principatelor Romane a curs firesc, inaltator. Hora Unirii a prins viata, maturii  alaturandu-se copiilor.

Tot in cadrul acestei activitati, a avut loc un concurs interactiv „Ce stim despre Unire?”. Creta a punctat locul Europei, Principatelor si imperiilor  jinduind a  le supune.  Elevii au  constientizat slabiciunea in fata marilor puteri de unii singuri, au expus motivele pentru care “In Unire sta puterea”, au analizat  discursul lui Kogalniceanu  adresat lui Alexandru Ioan Cuza :”Prin inalţarea ta pe tronul lui Stefan cel Mare, S-a înnlţat insasi naţionalitatea romană… Alegandu-te pe tine Domn… am voit să aratam lumii ceea ce toată tara doreşte: La legi noi, om nou. O Doamne! Mare si frumoasa iti este misia. … Fii dar omul epocei; Maria Ta, ca Domn, fii bun, fii bland; Fii bun mai ales cu aceia pentru care mai toţi domnii trecuţi au fost nepasatori sau rai. … Fa dar ca Domnia Ta sa fie cu totul de pace si dreptate” , dar si semnificatia cuvintelor domnitorului  “ Sa dea Dumnezeu sa-i fie tarii mult mai bine fara mine!” atunci cand a fost silit sa abdice si sa plece in exil.

Proiectia PPT-ului a avut menirea de a reactualiza momentele excursiei tematice de la Iasi de la finele anului scolar trecut,  cu popasuri la Trei Ierarhi, Ruginoasa.

Clemansa Mauca a afirmat ca nimic nu este  intamplator si inutil atunci cand  facem cunostinta cu modele, iar  Murariu Varvara,  Irina Orzata si Ciprian Pintilie  au apreciat importanta faptului de a fi impreuna intr-un demers didactic sau extracurricular.

 

     

 

 

 

 

 

 

 

        

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *