Itinerarii nemtene

File de  poveste

                      Povestea tarii acesteia si a neamului romanesc incepe de demult. E frumoasa si o retii cu atat mai mult cu cat esti parte a  acesteia. Ceea ce inveti facand, luand la pas plaiurile, cunoscand oamenii este de mii de ori mai valoros si mai trainic decat daca asculti ceea ce-ti spun  altii.

                         O vreme placuta de vara ne-a luat de brat pe noi, elevii claselor a III-a A si C din Scoala Gimnaziala “ Spiru Haret” Bacau si asa am plecat in cea mai frumoasa calatorie din cate am facut pana acum.  Excursia tematica “Itinerarii nemtene” inclusa in proiectul “ Oameni, locuri, fapte”  ne-a purtat pasii prin locuri pline de istorie. Popasuri  inedite am avut la Muzeul de stiintele naturii, la Gradina zoologica, la Curtea domneasca  din Piatra Neamt.  Mai apoi, am desfasurat o activitate in cadrul unui  parteneriat  cu elevii clasei a II-a  din Scoala Gimnaziala  Alexandru cel Bun, condusi de doamna invatatoare Catalina Jarcuta. Am patruns in  doua institutii de invatamant, una de stat dintr-un sat si una particulara din Piatra Neamt . Am stat fata in fata cu alti colegi de varsta noastra, dar care  invata in alte conditii. Prin stradania  autoritatilor si  a parintilor, clasele erau dotate cu table interactive,  laptop-uri individuale, videoproiectoare, planse. Dascalii si elevii si-au pavoazat interiorul cu  lucrari facute in timpul demersurilor didactice, extracurriculare sau de proiect.  Darurile pe care ni le-am facut unii altora  sunt nepretuite. Oamenii sfintesc locurile cu adevarat. Cine mai ponegreste invatamantul romanesc ar trebui sa mearga sa vada acele multe locuri in care  timpul nu ramane in loc si dascalii “ard” pentru invataceii lor.

                  Fascinati, am dat mana cu istoria, geografia , literatura. Ctitorii ale domnitorilor moldoveni, creatii  ale scriitorilor ne-au impresionat.  Doamnele  invatatoare  Clemansa Mauca si Sofrone Simona ne-au  povestit cum s-au nascut formele de relief, lacurile. Am vazut la fata locului  cum “fumeaza “ padurea, care e circuitul apei in natura,   ce specific  au  vegetatia  si  fauna  in functie de locatie. Plimbarea cu vaporasul pe lacul  Izvorul Muntelui si nu numai ne-au aratat inca o data, daca mai era nevoie , ca omul este responsabil de tot ceea ce este in jurul sau, bun sau rau. Maretia barajului era  dovada ingeniozitatii, dar  “marea” de gunoaie plutitoare era dovada neglijentei crase.

                 Daca pana  acum nu stiam de ce lumineaza becul si functioneaza aparatura electronica, dupa  vizita la Hidrocentrala Stejarul, ne-am edificat. Ce multi ani de munca s-au investit pentru  a ne “lumina”, pentru a pune apa la treaba! Cat de usor risipim si cat de greu se fac oamenii oameni!

               Ziua a fost prea scurta pentru ceea ce  puteam vedea in jurul nostru, iar acum vorbele sunt prea sarace pentru a cuprinde  tot ceea ce ne-a intrat in minte si in suflet  in asa scurt timp. De un singur lucru  suntem siguri: nimeni si nimic nu ne va sterge amintirea unei zile  minunate.

                           Redactori de serviciu:

                                                       Boboc Anamaria, Prisacaru Georgiana- clasa a III-a A

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *