Ultima zi a saptamanii a fost doldora de activitati. Scenete in limba romana si engleza au ajuns la urechile parintilor nostri.
Dupa aceasta incursiune am vorbit despre tarani nu se spune de cele mai multe ori de bine. Munca lor este adesea luata in deradere, iar termenul ....folosit peiorativ e pe buzele celor ce nu stiu sa aprecieze valoarea. Astazi am avut posibilitatea sa vedem ca , fara stradania celor de la sate pentru a semana grau, nu este posibil a avea la masa paine si dulciuri. Am poposit pentru catva timp la INAN, societate care prelucreaza faina, oua, zahar, smantana pentru a obtine paine, specialitati pentru decese, dulciuri. Prima ochiada am tras-o acolo unde sacii cu faina asteptau frumos randuiti sa fie cernuti. Apoi am intrat in sala in care malaxoarele framantau aluatul, iar mainile harnice ale lucratorilor modelau colacei, paine, colaci. O masina stia sa "faca" valuri de foi subtiri, necesare strudelelor. Cateva doamne faceau eclere, altele cozonaci, covrigei, cornulete. Rand pe rand, au cazut prada vederii noastre, cuptoarele, salile pentru placinte, saratele, impletituri. Cel mai interesant moment a fost in sala TORTURILOR. Pe mese sclipitor de curate tronau blaturi de toate culorile. Aparatele de pregatit frisca, glazurile , dar mai ales cele care faceau ornamentele din martipan sau ciocolata erau in functiune. Suba ochii nostri s-a nascut , din mainile doamnei Roza, tortul clasei a III-a , cadoul gazdelor pentru noi. Cu ochii cat cepele am vazut cum se orneaza.
Dexteritatea, ingeniozitatea , creativitatea, rabdarea, viteza, seriozitatea sunt calitati fara de care nu ai ce cauta in panificatie, ne-a spus domnul inginer Cristian Balas cel care ne-a condus si explicat.
Elevii au fost curiosi sa afle ce trebuie facut pentru a rezista pe piata, iar raspuncul a fot calitate crescuta la un pret de productie cat mai mic.
Fiind niste gazde ce se respecta, la sfarsitul turului, cei de la Inan ne-au imbiat sa servim pajituri, apa, iar intorsi la scoala am sarbatorit pe mamica lui Paul si implinirea unei saptamani excelente de "Scoala altfel" cu cate o felie de tort si un pahar de suc. Multe ne sunt clare dupa activitatile desfasurate si asteptam sa revenim din vacanta pentru a completa tolba noastra cu noi cunostinte.