De la bobul de grau la paine

Ultima zi a saptamanii a fost  doldora de activitati. Scenete in limba romana si engleza au ajuns la urechile parintilor nostri.

Dupa aceasta  incursiune  am vorbit despre tarani nu se spune  de cele mai multe ori  de bine. Munca lor este adesea luata in deradere, iar termenul ….folosit peiorativ  e pe buzele celor ce nu stiu sa aprecieze valoarea. Astazi am avut posibilitatea sa vedem ca , fara stradania celor de la sate pentru a  semana grau,  nu este posibil a avea la masa paine si   dulciuri. Am poposit pentru catva timp la INAN,  societate care prelucreaza faina, oua, zahar, smantana pentru a  obtine paine, specialitati pentru  decese, dulciuri.  Prima ochiada am tras-o acolo unde sacii cu faina asteptau  frumos randuiti sa fie cernuti. Apoi  am intrat in sala in care malaxoarele framantau aluatul, iar mainile harnice ale lucratorilor  modelau colacei, paine,  colaci. O masina stia sa “faca” valuri de foi subtiri, necesare strudelelor. Cateva doamne faceau eclere, altele cozonaci, covrigei, cornulete. Rand pe rand, au cazut prada vederii noastre,  cuptoarele, salile pentru placinte,  saratele,  impletituri. Cel mai interesant moment a fost in sala TORTURILOR. Pe mese sclipitor de curate tronau blaturi de toate culorile. Aparatele de pregatit frisca,  glazurile , dar mai ales  cele care faceau ornamentele din martipan sau ciocolata erau in functiune. Suba ochii nostri s-a nascut , din mainile doamnei Roza, tortul clasei a III-a , cadoul gazdelor  pentru noi. Cu ochii cat cepele am vazut cum se orneaza.

Dexteritatea, ingeniozitatea , creativitatea, rabdarea, viteza, seriozitatea sunt calitati fara de care nu ai ce cauta in panificatie, ne-a spus domnul inginer Cristian Balas cel care ne-a condus si explicat.

Elevii au fost curiosi sa  afle ce  trebuie facut pentru a rezista pe piata, iar raspuncul a fot calitate crescuta la un pret de productie cat mai mic.

Fiind niste gazde  ce se respecta,  la sfarsitul turului,  cei de la Inan ne-au  imbiat sa servim pajituri, apa, iar intorsi la scoala am sarbatorit pe mamica lui Paul si implinirea unei saptamani excelente  de “Scoala altfel” cu cate o felie de tort si un pahar de suc. Multe ne sunt clare dupa activitatile desfasurate si asteptam sa revenim din vacanta pentru a  completa  tolba noastra  cu noi cunostinte.

 


No Comments


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>